Viesti 11.01.2014 15:13

Pelaamisen perusteet - näin pääset alkuun

Mikä on roolipeli?
Roolipeli on kuin jatkotarina, josta kirjoitat oman osuutesi siihen luotuun aiheeseen. Viestisi koostuu siitä, mitä oma hahmosi tekee. Vastapelaaja vastaa omalla hahmollaan sinun hahmosi toimiin, ja sinä taas omalla hahmollasi hänen hahmonsa tekoihin, omalla vuorollasi. Yhdessä pelissä voi olla useampi pelaaja, jolloin on syytä sopia pelivuoroista.

Roolipelausviestin eli pelityksen kirjoittaminen ei ole vaikeaa. Riittää, kun muistaa pelaamisen peruspilarit, jotka on lueteltu tähän aiheeseen.

Ennen pelaamisen aloittamista
Ennen kuin hahmolla voidaan alkaa pelata, tarvitsee se tietenkin jonkun, jonka kanssa pelata. Yksin tarinoiminenkin käy toki, jos haluaa pelata yksin, mutta useimmiten seura on ihan kivaa. Tällöin mennään Pelisuunnittelu ja -seuranhaku -topiciin. Siellä voit luoda oman peliseurakeskustelusi hahmollesi, jossa voit jo mainita, millaista peliä haluaisit ja mainita, jos sinulla on jo jotain ideoita, tai selata muiden jo tekemiä keskusteluja ja tarjota hahmoasi niihin.

Esimerkki:

[Otsikko] Markolle toimintaa!

[Viesti] Olisiko joku, joka haluaisi tulla pelaamaan Markon kanssa? Ajattelin jotain baaritappelun kaltaista sektorin J7 tavernassa?

--
[Vastaaja1]
Mun Panu voisi haluta tulla tappelemaan!
[Vastaaja2]
Mä tarjoan Teemun räyhäämään!
[Aloittaja]
Voidaan vaikka aloittaa kunnon ryhmärämä kolmen voimin!
[Vastaaja2]
Panu voisi tulla vaikka vähän myöhemmin siihen mukaan ja koittaisi ensin rauhoitella tilannetta, miltä kuulostaa?
[Vastaaja1]
Kuulostaa hyvältä! Luoko Marko topicin J7 sektorille?
[Aloittaja]
Loin töpön! J7 sektorilla otsikolla ryhmärämä! [linkki keskusteluun]


Kun peli on saatu suunniteltua, luodaan sille tosiaan oma keskustelunsa oikealle alueelle, vapaalla otsikoinnilla. Huomioi kuitenkin, että jos roolipeli sisältää K-18 materiaalia, mainitse se otsikossa.

Sitten pelaamaan!

Hahmon nimi
Pelityksen alkuun tulee kirjoittaa hahmon nimi, jotta vältyttäisiin turhilta sekaannuksilta roolipeleissä.
Esimerkki:
Marko

Marko käveli käytäviä pitkin kohti ohjaamoa, verkkaisin askelin. Pienistä ikkunoista näki, kuinka zeppeliini lensi pienien vaskipilvien ympäröimänä, eikä tiheän pilviverhon takaa erottanut sen enempää, millainen sää oli, niinkuin ei toiseltakaan puolelta arvaisi, että pilven sisällä olisi pahamaineinen ilmarosvojen alus. Hän astui ohjaamon ovesta sisään ja katsoi häntä selin istuvaan kapteeniin.Tekeminen
Kirjoitetaan yleensä imperfektissä, eli menneessä aikamuodossa.
Esimerkki:
Marko käveli käytäviä pitkin kohti ohjaamoa, verkkaisin askelin. Pienistä ikkunoista näki, kuinka zeppeliini lensi pienien vaskipilvien ympäröimänä, eikä tiheän pilviverhon takaa erottanut sen enempää, millainen sää oli, niinkuin ei toiseltakaan puolelta arvaisi, että pilven sisällä olisi pahamaineinen ilmarosvojen alus. Hän astui ohjaamon ovesta sisään ja katsoi häntä selin istuvaan kapteeniin.


Puhuminen
Kirjoitetaan lainausmerkkien (") sisään.
Esimerkki:
"Rouva kapteeni, kauppa-alus kello viideessä. Hyökkäämmekö?" Hän ilmoitti suoristaen ryhtiään ja kumartaen kunnioittavasti rouvalle.


Ajatteleminen
Kirjoitetaan kursiivilla '-merkkien väliin.
Esimerkki:
'Tuo eukko on sitten niin jäätävä, miksei Timoteus olisi voinut tulla tänne puolestani?', hän ajatteli.


Off-game -viestit
Jos sinulla on kaver(e)illesi jotain sanottavaa, yleensä peliin liittyen, voit kirjoittaa sen // tai || -merkkien sisään, joko ennen varsinaisen pelityksen aloittamista, tai sen jälkeen.
Esimerkki:
//Mitä jos hahmot pysähtyisivät tässä välissä liitotaverna Kultaiseen Homesieneen?//

tai
||Mitä jos hahmot pysähtyisivät tässä välissä liitotaverna Kultaiseen Homesieneen?||


Lisäksi
• Käytäthän roolipelatessa selkeää yleiskieltä, jotta kaikki ymmärtävät. Hahmo saa toki puhua vaikka vahvimmalla Turun murteella, minkä vain osaat, kunhan sekin on vielä suomea.

Vältä tuplapostaamista, eli peräkkäisiä viestejä. Odota aina toista / toisia pelaajaa / pelaajia ja pelatkaa vuorotellen. Jos jotain unohtui aikaisemmasta tekstistäsi, voit aina muokata sitä.

Ei hymiöitä pelityksiin. Kuvaile hahmojen ilmeet ja kaikki muu mieluummin sanallisesti.

• Lopetusmerkkejä (!,?, yms.) ei tarvita tuhottomasti. Maksimissaan kaksi lopetusmerkkiä pitäisi riittää, poikkeuksena tietenkin kolmen pisteen (...) käyttö.

• Pyri kuvailevaan kerrontaan. Yritä välttää yhden tai kahden lauseen pelitykset, mutta keneltäkään ei tarvita mitään ylellisiä äidinkielen taitoja. Jos tekstiä ei tahdo tulla, sitä ei silloin tule. Vinkkinä kuitenkin, ajattele asioita kuvaillessasi vastaavasi kysymyksiin "Miten?" tai "Millainen?", jolloin tekstistä saa helposti pidemmän ja mieluisamman lukea.